close

Al Bakiyye nedir, onun hakkında biraz bilgi verir misiniz?

Cevap:
Al Bakiyye, tamamen özgür yazımı destekleyen yapay dildir. Kişinin içten gelen tüm duygu ve düşüncelerini istediği ölçüde yazıya dökebilmesine, ifade edebilmesine imkan sunacak şekilde geliştirilmiş yapay dildir. 

Yeni bir yapay dil geliştirmek yerine mevcut Esperanto, Nav'i, Toki Pona gibi yapay dilleri öğrenebilir veya daha işlevsel olarak İngilizce, Almanca gibi diller öğrenebilirdiniz. Neden yeni bir yapay dil yapma gereği duydunuz?

Cevap:
Öncelikle yapay dil yapımı bir sanat ve uğraş meselesidir. Kişi farklı işlerle meşgul olsa da, geçimini sürdüreceği farklı işler yapsa da hafta sonu balık tutmaktan, Türkiye - İtalya maçını seyretmekten veya dostlarıyla bir kahvede çay yudumlamaktan vazgeçmez. Hûrayca ve onun tabi olduğu Al Bakiyye yapay dilleri de bu maksatla hobi ve sanat olarak geliştirildi. Yeni bir yapay dil geliştirilebilmesi yabancı dil bilgisi olmaksızın adeta olanaksızdır. Almanca, İngilizce, Türkçe ve Esperanto dil bilgimle ihtiyaç duyduğum dili ortaya çıkarmak istedim. Bu doğrultuda özgürce düşüncelerimi yazmak ve dilimi istediğim şekilde kullanmak istediğimden dolayı al Bakiyye dilini geliştirdim. Almanca, İngilizce ve Türkçe üzerine çalışmalarım ve çeviri faaliyetlerim eş zamanlı devam etmektedir. Yabancı dil veya yapay dil öğrenimini destekliyor, fırsat buldukça öğrenmeye çalışıyorum. Ancak yapay dil geliştirme işlemini de sanat ve hobi olarak sürdürüyorum. 

http://albakiyye.rastgelelik.com isimli site Al Bakiyye Yapay Dilinin Resmi Sitesi olarak mı nitelendiriliyor?

Cevap:
albakiyye.rastgelelik.com, Al Bakiyye yapay dilinin resmi sitesidir. Şuan için Al Bakiyye dilinin resmi öğrenim, duyuru ve tanıtım platformu burasıdır. Gerekli görülmesi durumunda değişiklik yapılabilir. 

Neden Al Bakiyye dilini öğrenmeli, yazmalı, konuşmalı ve yeni çalışmalar ortaya çıkarmalıyız? 

Cevap:
Nedensellikler üzerine bir cevap verilecek olursa sayfalar dolusu şey anlatılabilir. Kişiden kişiye değişkenlik gösteren bu soruya ben, kendimce - kendi açımdan yanıt vermek istiyorum. Ben, Al Bakiyye dilinin geliştiricisi olarak neden bu dili öğrenmeli, yazmalı, konuşmalı ve yeni çalışmalar yapmalıyım?  Çünkü ben;
  1. Özgür bir üslup ve lisan istiyorum. 
  2. Alfabe, noktalama, sözcük, dil bilgisi katı kuralları vb. kısıtlamalara gelmek istemiyorum.
  3. Belli bir kurum veya topluluğun belirlediği kurallar ekseninde kısıtlı bir konuşma, yazma deneyimi yaşamak istemiyorum. 
  4. O an, içimden ne geçiyorsa onu dilediğim şekilde ifade etmek istiyorum. Osmanlı harfleri ile veya Çin harfleri ile yazmak istiyorsam bu mümkün olmalı.
  5. Tek bir sıfat veya çoğul yapısına takılı kalmadan istediğim cümlede birden fazla seçenekle sıfat tamlaması, çoğul belirtmesi yapabilmeliyim. 
  6. Yeni bir dil ile sanat ortaya koymak istiyorum. 
  7. Boş geçen vakitlerimi bu tarz uğraşlara harcamak istiyorum.
  8. Özel ve önemli notlarımı benden başka kimsenin okuyamayacağı bir dilde yazmak istiyorum. 
  9. Sansür, kısıtlama ve ambargolara karşı dilimin özgür kalmasını arzu ediyorum. 
Daha bu ve bunun gibi onlarca madde sıralayabilirim. Peki şimdi size soruyorum. Peki ya siz, neden bu dili öğrenmelisiniz? 

Al Bakiyye Dilinde "Hayırlı Yolculuklar" Nasıl Denir?

Cevap:
Al Bakiyye, bu tarz ifadelerde dilek-istek durumu olduğu için dilek kip eki "-ay" ile işlem sağlanır. Önce sözcükleri ele alalım; 
Hayırlı, Hayır: Hayr (てર)
Yol: Yol (ᕴ⧽)
Yolcu: Yolman (ᕴ⧽MƝ)
Yolculuk: Yolmanç (ᕴ⧽Mλ)
Al Bakiyye dilinde bu tarz ifadeler "Hayırlı Yollar, Yolda olma eylemi iyi olsun" gibi manalara gelecek şekilde oluşturulur. 
Kuşkusuz birden fazla ifade etme yöntemi vardır. Ancak burada sıfat tamlamasıyla belirtelim. 
Sıfat+tamlama eki+isim+dilek kipi 
Hayrenyolay veya Hayranyolay


* Birden fazla anlatım ve ifade etme yöntemi olduğunu tekrar vurgulayalım. Burada sadece sıfat tamlamasının tek bir formu ile gösterdik. Siz, daha farklı yöntemlerle de bu olguyu ifade edebilirsiniz. 
 

Hûrayca dili Al Bakiyye yapay dili olarak da bazı yerlerde adlandırılmış. Bu durumda Hûrayca için "Al Bakiyye" adlandırması da yapılabilir mi? Bir biri ile olan ilişkisi nedir?

Cevap:
Evet, "Al Bakiyye" olarak da adlandırılabilir. Hûrayca zaten Al Bakiyye yapay dilinin bir lehçesidir. Klasik Al Bakiyye arasında birçok yapı ve sözcük bakımından bazı farklar vardır. Ancak son sürüm Standart Al Bakiyye ile fark yok denecek kadar azdır.  

Al Bakiyye dilinin 1 lehçesi ve 1 şivesi bulunuyor. Özgün olanı ise "Klasik Al Bakiyye" olarak adlandırılıyor. Klasik Al Bakiyye dilinde Hûrayca için "Al Bakiyyetünhüer" kullanılıyor. Al Bakiyye eşittir Hûrayca denilebilir. Son geçerli sürüm ise bunların ötesinde "Standart Al Bakiyye" yapay dilidir. 

Klasik Al Bakiyye

Sadece Al Bakiyye alfabesi ile yazılan,  temel kaide ve değişmez kuralları olan yapay dildir. 

Al Bakiyyetüneşvek

Klasik Al Bakiyye'in Latin harfleri ile yazılabileni ve sesletimi biraz daha basitleştirilmiş olanıdır. Ayrıca Bazı Osmanlıca ve Türkçe sözcüklere de yer verilmiştir. 

Al Bakiyyetünhüer (Hûrayca)

Klasik Al Bakiyyeden beslenen ve birçok açıdan özgürleşen, gelişen lehçesidir. Kendi standart alfabesi latin kökenlidir ancak Al Bakiyye alfabesi başta olmak üzere tüm alfabeler ile yazılabilir. Yapı olarak daha gelişmiş ve çok daha fazla çeşit içermektedir. Sözcük sayısı ise Klasik Al Bakiyyeden çok daha fazladır. Adeta Klasik Al Bakiyye'nin kemale ermiş halidir.
Al Bakiyye = Hûraycadır. 

Standart Al Bakiyye

Klasik Al Bakiyye, Hûrayca ve Al Bakiyye Şivesi bütüleştirilmiş 4 standart alfabe ile en son güncel halini almıştır. 

Al Bakiyye yapay diline yeni sözcük nasıl eklenir?

Cevap:
Al Bakiyye yapay dili, henüz gelişimi ve dolayısıyla sözcük alımı devam eden bir dildir. Resmi sözlüğü olan "Ulu Sözlük" içerisindeki sözcükler Al Bakiyye yapay dilinin kullanılabilir sözcükleridir. Edebi yazına uygun olarak isteyen herkes Al Bakiyye sözcük türetme kurallarına göre yeni sözcükler türetebilir ve kullanabilir. Ulu Sözlüğe eklenmesi için ise talepte bulunulması yeterlidir.  
Türettiğiniz veya doğrudan yer almasını istediğiniz sözcük, kavram veya yapıları lütfen bize bildirin.

Nerede ve Nasıl Al Bakiyye dili öğrenebiliriz?

Cevap:

Al Bakiyye dilinin alfabesi nedir ve nasıl yazılır

Cevap:
Al Bakiyye dilinde alfabe ve yazım kısıtlaması bulunmaz. İsteyen istediği alfabe ile yazabilir. Standart olarak ise 4 alfabe kabul edilmiştir. Kendine özgü alfabesi ise Klasik Al Bakiyye alfabesidir. Bu alfabenin 65 harf ve bazı ek karakterler bulunmaktadır.
Ayrıca Latin harflerinden derlenmiş Standart Al Bakiyye Alfabesinde ise 39 harf bulunmaktadır.

Birçok uygulama, Al Bakiyye dilinde yazım ve çeviri için geliştirilmiştir. Bu alfabe ile yazım yapılabildiği gibi diğer alfabelerle de Al Bakiyye dili yazılabilmektedir. Alfabe kısıtlaması veya şartlı kuralı bulunmaz. 
Standart Kabul Edilmiş 4 Alfabe
Al Bakiyye (Al Tamğa-ibakiyye):
Latin (Al Hûray-ibakiyye): 
            Al Bakiyye
Arabî (Al Arabî-ibakiyye):
ال باكییه       ‌
Göktürk (Al Orhun-ibakiyye):
Al Bakiyye dilinde birşeyler yazabilmek için bu klavye ve uygulamaları kullanabilirsiniz; 
  1. - Klavye-Arama ve Çeviri Kutucuğu: Tarafımızdan geliştirilmiş kapsamlı çeviri ve yazım formudur. Bu uygulama ile yapabilecekleriniz;
    1. Al Bakiyye dilinde, al bakiyye harfleri ile bir şeyler yazabilirsiniz.
    2. Latin harflerinden Al Bakiyye harflerine çeviri yapabilirsiniz.
    3. Birçok dile ve Al Bakiyye diline çeviri yapabilirsiniz.
    4. Al Bakiyye yapay dili hakkında detaylı bilgileri arayabilir ve bulabilirsiniz. 
  2. - Tam Klavye: Latin harflerinden Al Bakiyye harflerine çeviri yapabilirsiniz.
  3. - Latin Form: Normal Latin harfleri ile yazabilir, Al Bakiyye harflerinin sesletim ve Latin harflerindeki formunu görüntüleyebilirsiniz.  
  4. - Önizlemeli Klavye Formu: Al Bakiyye harflerinin Latin harflerini ve sesletimlerini fare imlecini üzerine getirdiğinizde görebileceğiniz klavyedir. 
  5. - Al Bakiyye - Latin:  Al Bakiyye harflerini Latin harflerine çevirebilirsiniz. 
  6. Al Bakiyye (Latin) harf çevirici
  7. Sanal Al Bakiyye Klavye
  8. Tüm Sanal Klavyeler
Tarafımızdan geliştirilen uygulamaların haricinde İnternette farklı uygulamaları da bulabilirsiniz.

Al Bakiyye dilinin bir sözlüğü var mı, var ise onu nerede bulabiliriz?

Cevap:
Evet, Al Bakiyye dilinin resmi ve geliştirilmekte olan bir sözlüğü bulunuyor. Birçok sözcüğü bu çevrim içi sözlükte bulabilirsiniz. Bu sözlüğün adı Al Bakiyye dilinde "Ulu Sözlök" veya "Luğatelulu" (ᒍᎧG@ᒍ⧽ᒍᎧ) olarak nitelendirilmiştir. Büyük Sözlük anlamına gelmektedir. Türkçe yapı ve sözcüklerden türetim sağlanmış olsada al Bakiyye yapay dilinde "Sözlük" ifadesinin tam karşılığı "kelime kitabı" anlamına gelen "Vödbetik" sözcüğüdür.
İnternette ayrıca PDF, Excel, HTML, veya ePub formlarında farklı seçenekler de bulabilirsiniz.

Ayrıca "Türetek Sözlük" adlı panelimizde eklenmiş veya ekleyeceğiniz isim ve fiile yönelik otomatik dönüştüren isim ve fiil çekim tablosu da mevcuttur. İsim veya Fiil özelliği bulunan kök bir sözcükten diğer sözcük türetmeleri, fiil ve zaman çekimlerine ulaşabilirsiniz. 

* Google, Yandex ve Bing Çeviri benzeri bir çeviri ve sözlük sistemi üzerinde çalışmalarımız devam ediyor. Bu sistem ile birçok dilden Al Bakiyye diline, Al Bakiyye dilinden de diğer dillere çeviri yapabilecek, ayrıca açıklamalı biçimde sözlük işlevine ulaşabileceksiniz. Şayet yapabilirsek Rastgelelik Sözlük benzeri bir sistem kuracağız: Rastgelelik Sözlük
 

Güncelleme (30.10.2021)

Yapay dil topluluğu tarafından al bakiyye dili ve diğer yapay dillerde sözlük çalışması başlatılmıştır. al Bakiyye diline Esperanto, Türkçe, İngilizce, Nomuli, Klingon, Volapük, Toki Pona vb. dillerden sözcük çevirisi yapabilirsiniz. 
Al Bakiyye Sözlüğühttps://ulusozluk.yapaydil.net/tum-sozlukler/albakiyye/

Al Bakiyye Yapay Dilinde Blog veya Web Site var mı?

Cevap: Evet, Al Bakiyye dilinde bir site hazırlamaya çalışıyoruz. Bu site, demo-beta aşamasında fakat gelişimi devam etmektedir: Baki.do.am
Ayrıca Al Bakiyye dilinde birçok makale ve içeriğin yer aldığı site ve sayfalar da mevcuttur. Bunlardan bazıları;  Yakın zamanda Wordpress, Blogger gibi diğer Blog ağlarında da Al Bakiyye dilinde bloglar açmayı amaçlıyoruz.